Hiukset:
Hiukset eivät tule ainoastaan hyvään kuntoon hiustuotteilla ja aineilla. Hiusten kuntoon vaikuttaa todella paljon syöminen ja ruokatottumukset. Hiuksiin ravinto menee viimeisenä, joten vääränlaiset ruokailutottumukset näkyy niissä helposti.Hyvä vastustuskyky tuottaa terveet hiukset.Ruokavinkkejä eri hiustyypeille:
- Syö enemmän:
- hyvänlaatusia öljyjä ja rasvoja
- D-vitamiinia
- juo vettä
- kahvia
- valmisruokia
- teollisia kevyttuotteita
- suolaa
Rasvoittuvat hiukset:
- Syö enemmän:
- vihanneksia
- hedelmiä
- marjoja
- vähä rasvaista kalaa, kanaa ja kalkkunaa
- huonoja rasvoja sisältäviä roskaruokia
- Syö enemmän:
- kananmunia
- kalaa
- hyviä hiilihydraatteja (täysviljaa, tummaa pastaa, kokojyväriisiä yms.)
- manteleita
- pähkinät
- valkoisia vehnäjauhoja
- sokeria
- makeiset
- limsat
Hiusten hyvinvointiin vaikuttavat ulkoiset- sekä sisäiset tekijät. Sisäisillä meinataan esimerkiksi stressi, sairaudet, lääkkeet yms. Ulkoiset ovat muotoilutuotteet, kemikaalit, lämpötuotteet, saasteet, ilmasto yms. Ruokavalio ja ruokailutottumukset ovat suuri asia hiustenhyvinvoinnissa. Jos ruokailutottumekset ovat huonot, niin hiukset lakkaavat kasvamasta.
Hiuksiin vaikuttavat ravintoaineet:
97% hiuksissa on proteiinia. Hiukset tarvitsevat aminohappoa ja rikkiä rakentaakseen proteiinia.
Rasvat:
Jos rasvaa ei ole, niin hiuksista tulee kuivat ja elottomat. Välttämättömiä rasvahappoja ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo.
Hyviä lähteitä:
- avokado, oliivit
- pähkinät
- kurpitsansiemenet, seesamin siemenet, auringonkukan siemenet, hampunsiemenet, chia-siemenet, pellavansiemenet
- kookosöljy, pellavansiemenöljy, hamppuöljy
Jos B-vitamiineista on puutosta voi sen nähdä pienestä tai suuresta muutoksesta.
Puutosoireet:
- Iho rasvainen ja hilseilevä
- hiustenlähdöt
- väsymys
- Tummanvihreät kasvikset
- avokado
- kala
- maitotuotteet
C-vitamiinit:
Talirauhaset tarvitsevat C-vitamiinia tuottaakseen talia.
Puutosoireet:
- katkeilevat ja haaroittuvat hiukset
- yksittäiset kiertyneet hiukset
- Tyrni
- ruusunmarja
- mustaherukka
- Musta- ja punaherukan lehdissä sekä mm. nokkosessa, maitohorsman, koivun ja vadelman lehdissä moninkertainen määrä marjoihin verrattuna.
A-vitamiinit:
Rasvaliukoinen vitamiini. Yhteydessä hiusten hyvinvointiin, talirauhaset tarvitsevat A-vitamiinia toimiakseen.
Puutosoireet:
- kuiva iho
- päänahka kuiva ja punoittava
- hiukset kuivat
- hiustenlähtö
- hilse
- Oranssin ja keltaisen väriset hedelmät
- Tummempi aprikoosi sisältää enemmän kuin vaaleampi aprikoosi
Ravintoaineta hiusten hyvinvointiin:
- Viikuna: A-vitamiini, B1-, B2 -vitamiini, kalsium, rauta, fosfori
- Hampunsiemen: fosfori, potassium, magnesium, rikki, kalsium, rauta, mangaani, sinkki, natrium, pii, kupari
- Macadamia-pähkinä: Sinkki, seleeni, omega-9 -rasvahappoja
- Sipuli: Rikki, B1, B2, B3, foolihappo, kalsium, fosfori, potassium, rauta, pii
- Papaija: Kalsium, A-vitamiini, C-vitamiini
- Kurpitsansiemen: B-vitamiineja, sinkkiä, tryptofaani (välttämätön aminohappo).
- Retiisi: Rikki, pii, C-vitamiinia, foolihappo
- Vesikrassi: Rikki, rauta, kupari, kalsium, A-, B1-, B2-, C- ja E-vitamiineja. Lisää verenkiertoa ja mineraalien kuljetusta soluille.
- Luonnonyrtit: mineraaleja, hivenaineita, vitamiineja, puhdistavaa klorofylliä
Taulukkossa on hiuksiin ja päänahkaan liittyviä oireita, joista voi päätellä mitä puutoksia voi olla tai minkä vitamiinien/mineraalien lisäämisestä voi olla apua.
- Hiustenlähtö, hidas hiusten kasvu: foolihappo, B12, biotiini, B6, pantoteenihappo, A-vitamiini, kupari, magnesium, sinkki
- Ihottumat, ihoärsytykset: rasvahapot, B6, biotiini, magnesium, sinkki, rikki
- Katkeilevat hiukset: C-vitamiini, rauta, pii, rikki
- Kuivat ja elottomat hiukset: rasvahapot, magnesium, A-vitamiini
- Kuivat ja punaiset laikut: rasvahapot, niasiini
- Rasvainen hilseily: B2-vitamiini
- Psorias: rasvat, aminohappo, magnesium
- Akne: rikki, sinkki, B-6, magnesium
Muita hiuksiin vaikuttavia ravitsemustekijöitä:
Vähäkalorinen ruokavalio
Vähäkalorinen ruokavalio esim. laihdutettaessa saattaa olla huonoksi hiusten hyvinvoinnille. Vitamiinit, hivenaineet ja mineraalit helposti vähenevät, joka aiheuttaa iholla ja hiuksilla ongelmia. Jos syö päivässä alle 1200 kcal on hyvin todennäköistä, että saa liian vähän B6- ja B2- vitamiinia, niasiina, foolihappoa, biotiinia, sinkkiä rautaa ja rasvahappoja. Nämä on tärkeitä hiusten ja ihon kunnolle.Lääkkeet
Monet lääkkeet vähentävät ravinteiden saamista. Ne saattaa estää vitamiinien ja mineraalien imeytymistä ja lisätä niiden eritystä.Alkoholi
Alkoholi vaikuttaa hiusten terveyteen. Liikaa käytettynä saattaa estää joidenkin ravintoaineiden imeytymistä. Suurin riski jäädä alhaiseksi on foolihapolla, B1- ja B2-vitamiinilla, niasiinilla, C-vitamiinilla, B6- ja B12-vitamiinilla. Alkoholi voi aiheuttaa myös vesiliukoisten ravinteiden liiallista eritystä, kuten sinkin, magnesiumin ja potassiumin.Kookosöljy
Kookosöljy on tyydyttynyttä rasvaa, sen rasvahapot on erittäin hyödyllisiä. Kookosöljy ei varastoidu kehoon yhtä helposti kuin muut rasvat, koska rasvahapot imeytyvät jo ruoansulatuksen aikana maksaan ja verenkiertoon ja näin elimistön käyttöön suoraan energiaksi. Sen sisältämällä lauriinihapolla on antibakteerisia ominaisuuksia ja sen on todettu torjuvan viruksia, baktereita, sieniä, parasiittejä ja hiivaa.Kookosöljyn edut:
- Auttaa pitämään verensokerin tasaisena
- Antibakteerinen
- Ei rasita maksaa tai sappirakkoa
- Nopeasti energiaa -hyvä urheilijoilla
- Yhdessä omega-3 -rasvaa sisältävän öljyn kanssa nautittuna tuplaa omega-3:n imeytymisen (hamppuöljy, hampunsiemenet, pellavansiemenöljy, pellavansiemenet)
- Kiihdyttää rasva-aineenvaihduntaa -laihdutukseen hyvä
- Psoriasikseen -sisäisesti ja ulkoisesti
- Parantaa rasvaliukoisten vitamiinen sekä aminophappojen, kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä
Lehtivihreä
Se on hemoglobiinin kanssa rakenteeltaan lähes identtinen. Se poikkeeaa vain keskusatomin osalta, hemoglobiinissa se on rauta ja lehtivihreässä magnesium. Lehtivihreä onkin hyvä magnesiumin lähde. Magnesiumista on usein puute. Sen lisäksi lehtivihreä mm. poistaa myrkkyjä elimistöstä, edistää uusien kudosten mudostusta, lisää vastustuskykyä ja edistää solujen aineenvaihduntaa.Mitä tummemman vihreä kasvi, sitä enemmän lehtivihreää on. Villivihannekset, lehtikaali, romaine-salaatti, tammenlehti-salaatti ja rucola sisältävät paljon lehtivihreää. Jäävuorisalaatti ei sisällä juuri mitään ravinteita.
Iho:
Ihoon pätee sama kuin hiuksiin, eli hyvään ihoon vaaditaan myös hyvät ruokalutottumukset ja ravinteet. Pelkällä kalliilla kosteusvoiteella ei voi saada hyvää ihoa, vaikka kosteutus on myös tärkeää iholle.
1. Antioksidantit
Kaikilla vitamiineilla ja hivenaineilla on vaikutusta ihon kuntoon. Antioksidantit, A-, C- ja E-vitamiinit, auttavat vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia tekijöitä.
A-vitamiini on merkittävä tekijä ihon hyvinvoinnille. A-vitamiinia saat nauttimalla karotenoideja, A-vitamiinin sisältäviä ruokia, kuten porkkanaa, vihreitä kasviksia, tomaattia, paprikaa, kurpitsaa ja meloneja.
C-vitamiini on tehokas antioksidantti ja välttämätön ihon kollageenin muodostuksessa. C-vitamiinipitoiset hedelmät ja vihannekset päivittäisessä ruokavaliossa ovat terveydelle muutenkin hyväksi. Appelsiinit, greippi, papaijat, mansikat, kiivit, melonit sekä parsa- ja kukkakaalit sisältävät C-vitamiinia runsaasti.
E-vitamiini hoitaa ihoa ja suojaa sitä ennenaikaiselta vanhenemiselta. E-vitamiinipitoisia ruokia ovat kasviöljyt, pähkinät, siemenet, oliivit, pinaatti ja parsa.
2. B2- ja B6-vitamiinit
Vesiliukoiset B-vitamiinit vaikuttavat ihon kuntoon usein tavoin. B2-vitamiinin puute voi aiheuttaa sekaiholle tyypillisiä kuivia, hilseileviä ja rasvaisia kohtia ihoon. Myös suupielien halkeilu voi johtua B2-vitamiinin liian vähäisestä saannista.
B6-vitamiinin puute aiheuttaa rasvaisen, tulehtuneen ihon tyypillisimmin nenän, kulmakarvojen ja hiusrajan tienoille. B2-vitamiinin lisäksi myös B6-vitamiinin puute voi aiheuttaa suupielien halkeamia.
3. Sinkki ja seleeni
Hivenaineista sinkillä on iso osa ihon terveydelle. Sitä tarvitaan kollageenin muodostuksessa, A-vitamiinin toiminnan tukena ja iho-ongelmissa, kuten aknessa, ruusufinnin hoidossa ja psoriaasissa. Seleeni on tärkeä antioksidantti, joka estää ihon ennenaikaista vanhenemista.
4. Rasvat
Omega-3-rasvahapot ovat myös ihoystävällisiä. Omega-3-rasvoista voi olla apua auringon aiheuttamien haittojen ehkäisyssä. Omega-3-rasvahappoja saa runsaasti esimerkiksi kalasta, pellavansiemenistä ja pähkinöistä. Huonoja rasvoja saadaan sen sijaan pika- ja valmisruoista ja eläinrasvoista.
5. Vesi
Vettä tulisi juoda päivittäin ainakin 1,5-2 litraa. Vesi puhdistaa, aktivoi aineenvaihduntaa ja lisää ihon elastisuutta.
6. Syömistottumukset
Iho on parhaimmillaan säännöllisellä ruokailurytmillä ja hyvällä ruokavaliolla. Monipuolinen ruoka, tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat sekä kokojyväviljatuotteet, rasvainen kala, pähkinät, siemenet ovat kaikki hyvän ihonhoidon perusta. Lihan ja maitotuotteiden liikasyönti on hyvä jättää vähemmälle.